WEBTOON

WEBTOON

Webtoon (웹툰) és un format d’historieta digital, còmics amb il·lustracions a color, creat a Corea de Sud. Cada episodi d’un webtoon es publica en una sola imatge vertical, el que facilita la lectura en telèfons mòbils i altres dispositius electrònics.
Té contingut molt variat, tant en l’estil de dibuix (ja que qualsevol persona que vulgui pot fer un webtoon, es pot publicar sense tenir cap títol o requisit, i per tant no està limitat per professionalitat o editorials, els usuaris poden pujar les seves pròpies creacions i compartir-les amb la comunitat de lectors) com en la seva gran llibertat temàtica respecte a el format físic.
Les històries poden ser pagades o gratuïtes, i va arribar a generar més de 153 milions de dòlars en 2014. Aquesta dada ha motivat a molts dibuixants a utilitzar aquesta plataforma.

Alguns títols han estat fins i tot adaptats a sèries d’animació, com ara Noblesse, a pel·lícules (Secretly, Greatly) o a dorama (drama coreà), com per exemple Sweet Home o True Beauty. Per aquells interessats en els doramas, adjunto aquesta web on resumeix algunes de les adaptacions de webtoon més famoses: https://xiahpop.com/webtoons-series-2/.

Dins de l’anomenada «ona coreana», Naver va arribar a un acord el 2015 per llançar Line Webtoon a nivell internacional amb traduccions en idioma anglès (actualment només es pot llegir en idioma original, coreà, o anglès), obres d’autors nord-americans, i un servei de micromecenatge (Patreon) perquè els lectors puguin recompensar les seves obres preferides.

A aquells artistes interessats en publicar un còmic i guanyar diners, potser els va bé tenir consciència d’aquestes dues webs que adjunto, una per a saber com fer un webcomic i una per a generar diners (són en anglès): https://www.clipstudio.net/how-to-draw/archives/157055 i https://leetoo.net/how-to-make-money-from-your-webcomic/.

A continuació faré un petit resum dels meus dos webtoons preferits.

El primer és Sweet Home, que com he dit abans s’ha adaptat a televisió amb actors que m’agraden molt (Song Kang). Sincerament crec que el dibuixant ho fa molt bé, i la història ho té tot: és interessant, els personatges evolucionen i tenen una història. Va ser escrit des el 12 d’octubre de 2017 fins al 2 de juliol de 2020 per Kim Carnby i il·lustrat per Hwang Young-Chan. El webtoon va tenir una durada total de 140 capítols, més 1 pròleg. Se centra en un noi d’institut amb tendències suïcides que, juntament amb un grup de companys de pis, intenta sobreviure a un apocalipsi de “monstruització” (goemulhwa) en el qual la gent es converteix en monstres que reflecteixen els seus desitjos més íntims i desesperats.

El segón és dels mateixos autors, i no està acabat, ja que s’està creant actualment, i s’actualitza cada dimecres. El porto llegint des que es va publicar el vintè capítol i puc assegurar que enganxa moltíssim. L’estil de dibuix ja evoluciona en el webcomic de Sweet Home, però en Omniscient Reader les il·lustracions són d’un altre nivell, espectaculars. És un dels punts més forts.
En general està molt bé i els esdeveniments passen a un temps correcte, però és cert que hi ha un parell de capítols on les coses passen massa ràpid.
La sèrie es basa en una altra novel·la web (Munpia, Naver), i gira en torn a un noi (Dokja), el qual la seva novel·la web preferida “Tres maneres de sobreviure a l’apocalipsi” cobraria vida i que es converteix en l’única persona que sap com acabarà el món.

Naia de Luna

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *