Un Nou Món: el Manga

Introducció al manga.

Els còmics tradicionals japonesos es denominen manga, una paraula que significa literalment “dibuixos irresponsables”.  La seva paternitat s’atribueix a l’artista de segle XVIII Hokusai, encara que els mangas no es van fer populars fins després de la Segona Guerra Mundial.

Autors ja clàssics del gènere, com Osamu Tezuka, van dotar a aquests dibuixos d’una personalitat pròpia. A més, les historietes, destinades a adolescents i adults, eren realment sorprenents i, sobretot, diferents de les que circulaven per Occident. 

Recomanacions:

-Shoujo:

La paraula Shoujo literalment significa “noia adolescent”. També és utilitzada per fer referència al tipus de gènere de manga i anime. Tracta temes com l’amistat, la comèdia, el companyerisme i el romanç.

  • Fruits Basket

És una sèrie manga de comèdia romàntica escrita i il·lustrada per Natsuki Takaya. La història se centra en una estudiant de 16 anys anomenada Tōru Honda, qui, després de la mort de la seva mare i d’un ensorrament que destrueix la seva llar provisional, comença a viure amb alguns membres de la peculiar família Sōma. A poc a poc va descobrint que aquesta pateix una maledicció per la qual si s’és abraçat per algú del sexe oposat o xoca amb ell/a, es converteix en un animal del Zodíac xinès.

  • Last Game

Nascut en una família benestant amb un alt estatus social, en Naoto  és ric, mimat, intel·ligent, guapo i mai no ha perdut contra ningú. Això fins que la Mikoto Kūjo es trasllada a la seva classe. Els dos són oposats, ja que la Mikoto és pobra i molt pràctica, i no té gaire coneixement sobre les emocions. Desenvolupen una ribalitat unilateral on en Naoto lluita contra ella en totes les àrees, però sempre pateix la derrota. Prometent guanyar contra ella almenys una vegada, estudia als mateixos llocs que la Mikoto fins la universitat, on li demana un “Últim joc” contra ella per decidir quin d’ells és millor: qui s’enamori primer, perd.

  • Watashi no ookami-kun 

Kusonoki Komugi viu a Tokyo amb la seva mare i no aconsegueix dur-se bé amb els seus companys de classe.  A causa d’un viatge de negocis de la seva mare, haurà de viatjar a Hokkaido a viure amb el seu pare durant un any. La Kusonoki veu això com una oportunitat per portar-se bé amb els seus companys i fer nous amics, però, quan s’asseu al costat de Ookami Yuu, un noi popular, el primer que li diu és que “fa bona olor” …

  • Ao haru ride 

Ao Haru Ride gira entorn de Futaba, una noia que a secundària estava enamorada d’un noi anomenat Kou Tanaka.  No obstant això, després d’un malentès, la seva relació com amics finalitza quan ell canvia d’escola durant les vacances d’estiu. A l’institut, el món de la Futaba es capgira quan coincideix novament amb en  Kou, que ara es diu Kou Mabuchi.

-Shonen:

És un terme utilitzat al Japó per als mangas dirigits originalment als nois adolescents.

Els mangas shōnen típicament es caracteritza per ser sèries amb grans dosis d’acció, sovint situacions humorístiques, i amb protagonistes masculins. El companyerisme entre nois o homes d’un equip esportiu també se sol subratllar en un shōnen. A més, sol haver personatges atractius femenins, cal destacar que tampoc és obligació.

  • Beastars

En un món on conviuen carnívors i herbívors, hi ha molta esperança, amor i ansietat. El membre del club dramàtic Cherryton High, Legoshi, és un llop dedicat i humil.

La nit anterior a Cherryton High, un estudiant herbívor és assassinat i devorat. Entre els membres del club de teatre, les sospites dels herbívors recorren naturalment als seus companys de classe carnívors… El principal sospitós? En Legoshi, un llop gran. Però ell no faria mal ni a una mosca, oi?

  • Gintama

En una versió alterna de la Terra, aquesta va ser conquerida per aliens, els qui van prohibir l’ús de l’espasa. Gràcies a això, els samurais van deixar d’existir, però n’hi ha un que es refusa a desaparèixer, en Gintoki.

Aquesta és la història base de Gintama, però no és tan seriosa com sona, al contrari: té incomptables referències a altres obres, i a més una gran qualitat d’humor, escriptura i art, sens dubte val molt la pena.

  • Bleach

La sèrie està basada en un one-shot (també anomenat capítol pilot) que Tite Kubo havia realitzat per a la revista Shōnen Jump després d’acabar el seu primer manga, Zombie Powder. Narra les aventures d’un adolescent anomenat Ichigo Kurosaki, un estudiant de quinze anys que té l’habilitat d’interactuar amb els esperits. És molt recomanable i coneguda. 

  • Naruto

Creada per Masashi Kishimoto, la sèrie en si està basada en un One-Shot que Kishimoto va publicar per a la revista d’Akamaru Jump en l’any de 1997.

La sèrie està centrada en Naruto, un jove ninja de la Vila de la Fulla que té al seu interior a la terrorífica Guineu de Nou Cues, que ha crescut orfe i que té per somni ser Hokage (el cap ninja de la Vila de la Fulla).

En les seves aventures sol estar acompanyat de diversos personatges, encara que els seus companys principals són Sasuke, un altre orfe considerat per molts un geni, Sakura, una noia bastant temperamental i Kakashi, el mestre dels tres, conegut com el “Ninja Còpia”. 

La sèrie compta amb nombrosos girs argumentals, alguns realment brillants, i altres (sobretot en la part final) que treuen una mica de valor a la llarga saga, però no impedeixen que sigui una de les millors de la història del manga, ja que a més compta amb una excel·lent il·lustració. 

  • Boku no Hero Academia

La història està ambientada en l’època actual, exceptuant les persones amb poders especials, que s’han tornat comunes a tot el món. Un noi anomenat Izuku Midoriya no té poders, però somia amb tenir-los i poder arribar a convertir-se en un heroi.

El que més destaca de la saga és la il·lustració, ja que conté escenes de batalla molt aconseguides, i de gran qualitat.

  • Kimetsu no Yaiba

Kimetsu no Yaiba segueix la història de Tanjiro Kamado, un noi que es converteix en un assassí de dimonis després que la seva família sigui assassinada i la seva germana menor Nezuko sigui convertida en dimoni.

-Gore: 

És un gènere d’anime i manga caracteritzat per l’excessiu contingut d’ escenes de sang i fetge. També compta amb una història interessant i atractiva. 

Aquest gènere va sorgir amb Devilman en els 80, del qual es va anar expandint d’Àsia fins a Amèrica. Aquest gènere està inclòs amb alguns altres com a acció, drama horror, misteri, psicològic, entre d’altres, en rares ocasions s’ha donat amb la comèdia (Akame ga KILL!) i el romanç.

  • Tokyo Ghoul

Tokyo s’ha convertit en una ciutat cruel i despietada, un lloc on criatures cruels anomenades “ghouls” coexisteixen al costat dels humans.  Els ciutadans d’aquesta gran metròpoli viuen en constant temor d’aquests assedegats éssers salvatges amb una enorme gana per la carn humana. No obstant això, el major perill amb els ghouls és la seva capacitat per passar desaparcebuts entre humans i barrejar-se fàcilment amb la societat.

Basat en el manga de terror sobrenatural més venut de Sui Ishida, Tokyo Ghoul segueix al personatge Ken Kaneki, un estudiant universitari tímid i aplicat que se sent atret instantàniament per Rize Kamishiro, una àvida lectora, com ell.

No obstant això, Rize no és exactament qui sembla ser, i aquesta desafortunada trobada empeny a en Kaneki profundament en el món inhumà dels ghouls.

  • Another

El 1972, Misaki, un popular estudiant de la classe 3-3 de l’Yomiyama North Middle School, va morir sobtadament a meitat de curs. Impactats per la pèrdua, els seus companys i professors van seguir actuant com si estigués viu. Tal és així que fins i tot es podia albirar una estranya presència a la foto de graduació. A la primavera de 1998, en Koichi és traslladat a aquesta mateixa classe, aquí coneix a Mei Misaki, una noia bastant rara a la que tothom la ignora. Inesperadament una sèrie d’assassinats causa la desesperació entre els alumnes de la classe 3-3. Llavors, en Koichi i la Mei descobreixen que aquestes morts estan relacionades amb la de Misaki en 1972 i es proposen descobrir què les causa i com aturar-les abans de convertir-se en les properes víctimes.

  • Elfen lied

Lucy és una diclonius (humanoide mutant amb poders especials i dues petites banyes al cap) que escapa del laboratori on la tenen tancada. En la seva fugida, és ferida al cap per la bala d’un franctirador, caient a la mar. Al poc temps és trobada en una platja per Kohta i la seva cosina Yuka, que l’acolliran a casa sense conèixer la seva veritable personalitat.

Aquest manga compta amb una història fosca, plena de sang i amputacions, sense tallar-se un pèl pel que fa a la violència explícita i afegint escenes d’ecchi al conjunt. Això accentua la crueltat de l’argument, que es recolza en el drama de Lucy, un personatge incomprès i maltractat que es debat entre venjar-se o intentar portar una vida normal.

A través de la seva odissea anirem descobrint més detalladament els experiments en què es va veure involucrada i les relacions que estableix amb la resta del repartiment, especialment Kohta.  De vegades la trama inclueix un dramatisme excessiu i violència per violència, però aconsegueix enganxar per saber què passa a continuació.

Un dels aspectes més controvertits del manga és el dibuix, encara que a principi sigui difícil d’empassar, l’autor va guanyant soltura a mesura que avancen els capítols i, encara que mai acaba de ser espectacular, acaba adaptant-se al to de la història.

  • Shingeki no Kyojin

Pren lloc en un món on la humanitat viu dins de ciutats envoltades d’enormes parets que les protegeixen d’uns gegantins humanoides que mengen homes anomenats Titans; la història segueix a Eren Jaeger, que promet recuperar el món després que un Tità provoqui la destrucció de la seva ciutat natal i la mort de la seva mare.

Aquest manga és un dels que he gaudit més en ma vida i sens dubte l’autor té una ment creativa i privilegiada. La seva imaginació és sorprenent. És cert que l’estil de dibuix no és el que més prefereixo però quan t’acostumes, fins i tot acaba agradant.

  • Killing Morph

Plagada de visions d’un psicòpata després d’una matança en un carrer concorregut del centre d’Ikebukuro, Madoka ha de qüestionar-se el seu seny sobre si realment està passant el que està veient.

Aquest manga és un xic dur, però sens dubte fa sentir moltes emocions i sentiments. A vegades pot ser una mica difícil de llegir ja que les imatges poden impactar, però alhora és molt interessant i enganxa molt.

-Yaoi i yuri:

            Yaoi (gay) 

  • Hidamari ga Kikoeru

Un dia qualsevol, en Taiichi, un jove universitari a la recerca de treball, ensopega amb en Kohei, qui es troba a punt de gaudir d’un deliciós dinar. En Taiichi tracta d’entaular conversa amb ell, però aviat se n’adona que hi ha alguna cosa estranya en la manera d’actuar de l’altre noi. I és que en Kohei pateix d’una severa discapacitat auditiva. Això provoca que en Taiichi encara tingui més curiositat per aquell noi misteriós.

Aquest yaoi és un dels millors que he llegit. Tant el desenvolupament dels personatges, com la història i l’estil de dibuix són bons i realment val la pena llegir tota la saga.

  • You are in the blue summer

En Saeki i en Wataru són dos estudiants molt diferents però amb una cosa en comú: el cinema. Des que es coneixen, es fan bons amics. Malauradament, la seva amistat dona un gir inesperat. Què senten l’ un per l’altre?

Tot i que la primera vegada que vaig llegir aquest manga el final no em va convèncer del tot, ara el trobo bastant entretingut. Els personatges no tenen gaire desenvolupament fins el final però crec que això li dona essència a la història. Per ser un sol manga, està bé.

  • Ten count

En Tadaomi Shirotani pateix un trastorn obsessiu-compulsiu que es manifesta com a misofòbia greu. Es troba amb el psicoterapeuta Riku Kurose, que li encarrega a Shirotani que escrigui una llista de deu accions que no pot fer.

En Kurose li diu a en Shirotani que es curarà un cop hagi completat els articles de la llista. Shirotani fa progressos constants a la llista, fins que Kurose suspèn bruscament les seves sessions; quan es prem, admet que s’ha enamorat de Shirotani. Què en pensarà en Shirotani?

 Yuri (lesbianisme) 

  • Lilith

Arata Kasuga va viure una infància normal amb la seva millor amiga i suposada cosina Hijiri Kasuga, en un petit poble. No obstant això, tot va canviar un dia que el sol es va posar negre, i una maga va aparèixer davant seu. El sol negre va causar un “Fenòmen de Col·lapse” que va destruir la ciutat en i tots els seus habitants. A causa d’això la seva vida normal és reconstruïda per un grimorio que Hijiri Kasuga li va donar abans de desaparèixer pel “Fenòmen de Col·lapse”.  Al començament tot és normal, però ella comença a sospitar de tot quan nota que tot i que la seva vida és aparentment normal, el sol encara es veu negre.  En aquest instant una maga apareix davant seu i en veure que tot era fals es torna a veure la ciutat destruïda. Això li va fer prendre la decisió de tornar-se una maga per recuperar a la seva cosina Hijiri.

  • Citrus

Yuzu Aihara és una autoproclamada gyaru que, després del recent matrimoni de la seva mare ha de mudar-se, i juntament amb això, assistir a una nova escola.  Preocupada sobre lluir bé i aconseguir un nòvio en el seu primer dia, Yuzu s’assabenta que és una institució per a noies; a més, aconsegueix ràpidament problemes amb la presidenta del consell estudiantil, Mei Aihara, qui sembla ser l’estudiant perfecta.  Després de descobrir la secreta relació de Mei amb un professor, Yuzu torna a casa per assabentar-se que a més Mei és la seva nova germanastra, per la qual també comença a tenir sentiments més enllà de ser germanastres.

Naia de Luna i Silvia Alcalde

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *